Lintuperheet

Pieni haahka, siperialainen tai Stellerin haahmakampa

Pin
Send
Share
Send
Send


Huomattavasti pienempi kuin totta haahka, noin sinisorsa. Rungon pituus 42–47 cm, siipien kärkiväli 69–77 cm, urosten paino 0,5–1,0 kg, naaraiden 0,45–0,7 kg.

Siitoshöyhenillä olevilla miehillä on kultainen okra rinta ja vatsa, erotettu mustalla kauluksella valkoisesta päästä. Pään takaosassa on pieni tiheä harja, jossa on kaksivärinen vihreä-musta täplä, mustat täplät ovat silmien ympärillä ja leualla. Silmän edessä on pieni vihreä täplä. Alalääke, häntä, ylempi häntä ja selkä ovat mustia ja sinertävän sävyisiä; olkapäiden ja kolmannen asteen lentosulkien mustissa höyhenissä näkyvät suuret valkoiset pitkittäiset raidat. Lentävässä linnussa silmiinpistävät valkoiset vaipat, jotka vedessä istuvassa linnussa piiloutuvat ruumiin sivujen höyhenillä.

Naaras on tummempi kuin todellisten haahkojen naiset, maalattu ruskean sävyin poikittaisella kuviolla. Etäisyydeltä pää näyttää tummanruskealta, valkoiset lasit erottuvat silmäluomien ympärillä. Kirkkaan sininen peili, jossa on kaksi leveää valkoista reunaa, on selvästi näkyvissä.

Kesä sulka, uros eroaa naisesta vain valkoisissa vaipissa; nuoret linnut ovat hieman kevyempiä kuin naiset ja niillä on tylsät peilit. Naisilla, nuorilla linnuilla ja kesän höyhenillä uros on huomattavasti pienempi kuin jalostushöyhenillä. Kainalot ovat kevyet; molemmat sukupuolet linnuissa jalat ja nokka ovat sinertävän harmaita.

Levitän

Pesintäalue kattaa tundran sekä Siperian ja Alaskan arktiset rannikot. Oletettavasti lisääntyy Novaja Zemlyalla. Talvet arktisilla merillä ja ei-pakkasalueilla ja Tyynenmeren pohjoisosassa. Viime vuosikymmeninä suuria talvikertymiä on muodostunut Itämeren jäätymättömillä alueilla, joilla on tuhansia lintuja, muuttoliikettä havaitaan Suomenlahdella ja Valkoisella merellä. Muuttovaiheessa on mahdollista lentää Keski-Venäjän sisävesistöihin.

Tiedon lähteet

Täydellinen opas Venäjän eurooppalaisen osan lintuihin / Toimittaja biotieteiden tohtori. M.V.Kalyakina: 3 osaa. - Osa 1. M.: Fiton XXI, 2014.

Siperianhaahka

  • Superclass Tetrapoda -luokan linnut Aves
  • Anseriformes - Anseriformes
  • Ankka-perhe - Anatidae
  • Ankan alaryhmä tai todelliset ankat - Anatinae
  • Tribe Sea Ducks - Mergini
  • Pesiäisten suku - Polysticta

Siperianhaahka - Polysticta stelleri pallas... Keskikokoinen meriankka (paino enintään 1 kg). Kaikilla linnuilla on kiiltävä peili, jonka siivessä on sininen sävy. Miehellä on keväällä musta selkä, kurkku ja niska, valkoinen pää vihreällä täplällä pään takaosassa. Rinta ja sivut ovat kastanjanpunaisia, rinnan keskiosa ja vatsa ovat mustia. Nokka ja tassut ovat siniharmaa, silmä on punertava. Naaras- ja nuortenmunat ovat punaruskeat poikittaisella kuviolla. Melko hiljainen. Toisin kuin muut haahmat, se lentää korkealla 30-50 metrin päässä veden pinnasta.

Pesimisen aikana se suosii merenrantan matalia järviä. Lopun ajan hän asuu merellä. Pesä on kuiva ruoho, sammal ja untuva vuorattu reikä. Kytkin - 6-7, joskus jopa 10 kellertävää tai ruskehtavaa oliivimunaa.

Se ruokkii meren selkärangattomia (lähinnä nilviäisiä), äyriäisiä (amphipodeja jne.), Kironomidien toukkia ja caddis-kärpäsiä.

Pin
Send
Share
Send
Send