Lintuperheet

Tavallinen kuura (Calandrella cinerea)

Pin
Send
Share
Send
Send


Latinankielinen nimi:Calandrella brachydactyla
Irrotus:Passerine
Perhe:Larks
Lisäksi:Eurooppalaisen lajin kuvaus

Ulkonäkö ja käyttäytyminen... Pieni varpun kokoinen koru, rungon pituus 14–17 cm, siipien kärkiväli 27–31 cm, paino 18–25 g. Tyypillinen väri leikeille. Hyvin samanlainen kuin harmaa koru. Nokka on kartiomainen, terävä, pidempi kuin harmaankaran; pienelle linnulle se näyttää voimakkaalta. Usein maassa, kuten muutkin leikeet, se nostaa höyhenet päähänsä osoittamalla pienen harjanteen.

Kuvaus... Miehet ja naiset eivät ole erotettavissa. Yläpuolelta himmeä harmaa, hieman okkerin sävyinen ja pitkittäisillä harmaan-ruskealla viivalla. Kaulan, selän ja siipien raidat ovat leveämpiä ja kontrastisempia kuin pään. Hyvin määritelty kevyt kulmakarvat kulkevat silmän yli. Rintakehä, vatsa ja alaosa ovat melkein valkoisia, kaulan sivuilla on kaksi mustertavaa täplää, jotka joillakin linnuilla voivat olla huonosti ilmaistuja. Keskimmäiset siipipeitteet muodostavat selvästi näkyvän kaistaleen tummista pisteistä, joilla on leveät tylsät reunat. Hännän höyhenparit ovat vaaleat, melkein valkoiset, ruskealla pohjalla ja sisäreunalla sisäverkossa. Loput hännän höyhenet ovat mustanruskeita, mikä näkyy selvästi lentävissä linnuissa. Jalat ovat vaaleanpunaisia. Syksyllä tuoreissa höyhenissä ne näyttävät kevyemmiltä ylhäältä ja siipien peitteillä on voimakas okra-sävy. Nuorissa höyhenissä se on tummempaa kuin aikuiset linnut; ruumiin yläosassa on höyheniä, joissa on mustat keskukset ja vaalea apikaali reuna, mikä määrittää hilseilevän kuvion.

Nuoret lapset syksyn moltin jälkeen ovat yleensä monipuolisempia kuin aikuiset, rintakehässä on näkyviä juovia, päässä tummempia pintoja, ylemmissä siipipeitteissä leveät harjasreunat, selän ja siipien yleisessä värissä okra sävy on havaittavissa. Se eroaa useimmista lohikäärmeistämme kooltaan. Aikuiset linnut eroavat kaikista muista pienistä lohikaluista siinä, että rintakehässä ja vatsassa ei ole juurikaan raitoja: ruumiin alaosa on melkein puhdas valkoinen lukuun ottamatta kahta tummaa täplää kaulan sivuilla. Nuorten höyhenissä olevat nuoret poikkeavat harmaista leikeistä pienissä ja erittäin heikoissa raidoissa rinnan keskiosassa sekä nokan ja äänen muodossa. Aikuisissa höyhenissä, sekä tuoreissa että kuluneissa höyhenissä, se eroaa harmaasta korasta pitkissä tertiäärisissä höyhenissä, jotka taitetulla siivellä ulottuvat melkein siiven yläosaan.

Äänestys... Kappale on tyypillinen leikeille, mutta rakenteeltaan melko primitiivinen, tärkeä piirre on suuret tauot yksittäisten säikeiden välillä. Laulun yhteenkuuluvuuden puute, selkeät lauseet, jotka on erotettu taukoilla, joiden aikana lintu onnistuu tekemään useita siipien läpät, erottavat pienemmän haukan laulun samankaltaisen laulavan harmaankaran laulusta. Kuitenkin tietyissä olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaalla tuulella, piikkikuonon laulu kuulostaa yhtenäisemmältä ja muistuttaa läheisempien lajien kappaleita. Se laulaa ilmassa, leijuu tai lentää hitaasti maanpinnan yläpuolella, kuten koru, kuitenkin usein alemmalla korkeudella. Puhelut - lyhyet "chirr"tai"chree", Joskus kaksinkertainen"chirr-chirr».

Jakelu, tila... Se asuu valtavan eteläisen Palaearcticin alueella Portugalista ja Pohjois-Afrikasta Itä-Mongoliaan ja Keski-Kiinaan. Pesimäalue ulottuu Euroopan Venäjällä Azovista ja Sisakaukaasiasta eteläisiin Trans-Volgan ja Uralin alueisiin, pohjoiseen Lipetskin ja Tulan alueille. Runsaus vähenee kaikkialla, mutta silti yleistä sopivissa elinympäristöissä. Talvehtimiseen se lentää Venäjän federaatiosta Lähi-idän ja Etelä-Aasian maihin.

Elämäntapa... Pesittäessään se tarttuu paikkoihin, joissa kasvillisuus on hyvin harvinaista, joten se esiintyy arojen vyöhykkeellä täplikkäinä, suolailla, kuivilla niittyillä, kaljuilla lajeilla, matalakasvisten nurmikasvien viljelyllä. Pesä on rakennettu maahan, usein ruohon tai pensaan peitossa; pesimäreiän lähellä on erillinen saviharja. Kuivat ruohoterät toimivat pesän materiaalina; tarjotin on vuorattu kasvin nukalla. Naaras inkuboi 3-5 oliivinruskeaa munaa ja ruosteista täplää 11-13 päivän ajan. Untuvikot ovat päällystetty paksulla, pitkällä punaruskealla, kurkku on keltainen ja voimakas oranssi maku.

Se ruokkii lämpiminä vuodenaikoina ja ruokkii poikasia pienillä selkärangattomilla, mutta ruokavaliossa on havaittu myös kasvien siemeniä, erityisesti keväällä. Pesimisen jälkeisenä aikana se pitää parvissa, usein satoja lintuja, usein arojen vesilähteiden lähellä.

Piikkikuura (Calandrella brachydactyla)

Pin
Send
Share
Send
Send