Lintuperheet

Nightjar Caprimulgus europaeuksen pesinnästä Leningradin alueella

Pin
Send
Share
Send
Send


havainnointipaikastamme länteen. Sieltä löytyi myös kesää. Vuosien 1958, 1961 ja 1962 havaintojen mukaan kaatopari, käyttäytymisensä perusteella, kuoriutui poikasia Vuoksan yli kulkevan rautatiesillan alle (Malchevsky, Pukinsky 1983).

Malchevsky A.S., Pukinsky Yu.B. 1983. Leningradin alueen ja viereisten alueiden linnut: historia, biologia, suojelu. L., 2: 1 - 504.

Russian Ornithological Journal 2009, nide 18, pikanumero 479: 689-691

Nightjar Caprimulgus europaeuksen pesinnästä Leningradin alueella

Venäjän valtion pedagoginen yliopisto, Moika River Embankment, 48, Pietari, 191186, Venäjä

Vastaanotettu 1. helmikuuta 2009

Havaitsimme Nightjar Caprimulgus europaeuksen pesimisen Leningradin alueen eteläosassa vuosina 1955-1969. Tänä aikana löydettiin 7 pesää. Tämä ei ole paljon, koska yöelämien määrä tutkimusalueellamme on pieni. On kuitenkin paikkoja, joissa nämä linnut ovat paljon yleisempiä. Esimerkiksi Puolassa, Lipan armeijan harjoitusalueen läheisyydessä, miespuolisten yöeläkkeiden tiheys on 41,6–47,2 yksilöä / 10 km2 (Gustaw, Fr ^ czek 2007).

Olemme jo kirjoittaneet, että yökerhot pesivät mieluummin mäntymetsissä välttäen kuusen lehtipuita (Prokofieva 1958). Joten löydetyistä seitsemästä pesästä vain yksi sijaitsi raivausalueella, jossa oli harvinaisia ​​joulukuusi ja koivuja. Loput pesät olivat erityyppisissä mäntymetsissä. Muut tutkijat löysivät myös yökerhojen pesät pääasiassa mäntymetsistä (Malchevsky, Neufeldt 1954, Malchevsky, Pukinsky 1983). Totta, Voronežin alueella yökerhot pesivät paitsi mäntymetsissä myös tammi-istutuksissa (Kadochnikov 1957). On huomattava, että yökerhot eivät välttää ihmisten läsnäoloa pesinnän aikana. He voivat pesiä jopa asutuksen välittömässä läheisyydessä (Eliseev 1986).

Löysimme nightjar-munia, jotka makasivat suoraan vihreän sammalen tai männyn neuloilla. Muissa olosuhteissa nämä linnut voivat kuitenkin valita eri substraatin muninnalle. Esimerkiksi Barsakelin saarella

Yöelijät munivat kuukaudet Aralin merellä suoraan paljaalle alustalle tai niukalle kuivalle pentueelle. autiomaa pensaat, joista inkuboivat linnut siirtävät ohuen kerroksen erilleen inkubaation loppuun mennessä (Eliseev 1986).

Tiedetään, että mahdollisen munimisen aika nightjarissa Leningradin alueella on 50-55 päivää. Aikaisimmat kytkimet kirjattiin toukokuun viimeisinä päivinä ja viimeisimmät heinäkuun toisen puoliskon alussa. Myöhäiset kytkimet todennäköisesti toistuvat (Malchevsky, Pukinsky 1983). Löysimme 4 pesää, joissa oli munia. Pesä, joka löydettiin 24. kesäkuuta, sisälsi täysin kuoriutumattomia munia. Muita kytkimiä löytyi 1., 12. ja 13. heinäkuuta.

Ei voi olla muuta kuin samaa mieltä siitä, että nightjarilla voi olla vain yksi täydellinen lisääntymisjakso vuodessa. Kytkimien tai poikasten kuolemassa tapahtuu kuitenkin usein toistuvia pesiä, joista erityisesti raportoi D.O.Eliseev (1986).

Kaikissa löytämissämme pesissä oli 2 munaa (4 pesää) tai 2 poikasia (3). Joissakin tapauksissa kytkin voi koostua vain yhdestä munasta (Eliseev 1986).

Havaintojemme mukaan sekä naaras että uros osallistuvat poikasien kuoriutumiseen ja hoitoon. Meidän, kuten monien muiden tutkijoiden, piti tarkkailla, kuinka pesästä kasvatetut linnut yrittävät "viedä pois" teeskentelemällä haavoittumistaan. Todettiin, että yöelämien aktiivisuus lisääntyy poikasten ilmestyessä. Eniten ruokaa saapuvia iltaisin. Huonolla säällä ruokinta vähenee merkittävästi poikasten lämmittämiseen kuluvan ajan pidentymisen vuoksi (Gordienko 1972).

Yksi löydetyistä seitsemästä pesästä tuhoutui. Kuusi elossa olevaa pesää kuusi 12 poikasesta kuoli eri syistä.

Kirjallisuudessa on tietoa siitä, että yöelävät voivat saada ruokaa paitsi lennossa myös tarttua maahan ja ruohosta (Neifeldt 1958, Eliseev 1986). Näillä linnuilla kuvataan yleensä kolmea päämenetelmää: 1) saaliin tavoittelu lennon aikana, 2) ahvenen suuntainen katselu ja 3) vangitseminen maahan (Meo77 ^ Cogliati 1991).

Olemme jo raportoineet, että suurin osa nightjar-poikasien ruoasta koostuu lepidopterista ja caddisfliesista, eikä vanhempamme tapauksessamme ole tuoneet lentokykyisiä muotoja (Prokofieva 1958). Huomionarvoista on se, että yökurhojen ravinnossa yhdessä suuren määrän koiden kanssa löytyy myös kovakuoriaisia ​​(Rorevsi, Voyrpas 1978). Joskus kovakuoriaiset voivat muodostaa merkittävän osan ruokavaliosta (katso esimerkiksi: Eliseev 1986). Olemme 1120 yksilön joukossa. hyönteiset, jotka on otettu poikasista kohdunkaulan ligatuurien avulla, löydettiin vain 6 kovakuoriaista. Aikuisten yöelämän vatsassa kuitenkin joskus löydettiin monia lonkakuoriaisia ​​HovbtirvB (Novikov 2001).

Nightjars ovat yksi harvoista linnuista, jotka ovat täysin hyönteisiä (Prokofieva 1961). Taloudelliselta kannalta yöläisten toimintaa on pidettävä hyödyllisenä, koska he syövät vakavia metsätalouden ja maatalouden tuholaisia, kuten talvikoi Scotia segetum, viljakoi Hadena basilinea, mäntykokkikoi Sphinx pinastri, hopeareikä Phalera bucephala ja paju susi (Leucoma salis8) ...

Gordienko N.S. 1972. Nightjarin (Caprimulgus europaeus L.) käyttäytyminen pesintäaikana Samarian alueella // Viite. raportti 1. koko unioni. tapaaminen. ekologiasta ja eläinten käyttäytymisen evoluutionäkökohdat. M.: 145 - 146. Eliseev D.O. 1986. Materiaalit yökerhon (Caprimulgus europaeus inwini Hume, 1871) ekologiasta pesimäaikana // Lintujen ekologia ja lisääntyminen. L.: 19-28 [2. painos: Eliseev D.O. 2006. Materiaalit yökerhon, Caprimulgus europaeus unfini, ekologiasta pesimäaikana // Rus. or-nitoli. zhurn. 15 (320): 529 - 537]. N.P.Kadotšnikov 1957. Balašovin alueen Savalskyn metsätalouden linnut // Tr. Koko unioni. Kasvinsuojeluinstituutti 8: 173-219 [2. painos: Kadochnikov N.P. 2004. Balašovin alueen Savalskyn metsätalouden linnut // Rus. ornitoli. zhurn. 13 (255): 219 - 231, (256): 255 - 278]. Malchevsky A.S., Neifeldt I.A. 1954. Materiaalit tavallisen yökodun lisääntymisen ja ravitsemuksen biologiasta // Uch. sovellus. Leningrad. ei. Ser. biol. Sciences 181, 38: 61-76.

Malchevsky A.S., Pukinsky Yu.B. 1983. Leningradin alueen linnut ja

viereiset alueet: historia, biologia, turvallisuus. L., 1: 1 - 480. Neifeldt IA 1958. Joidenkin Etelä-Karjalan metsälintujen ravitsemus // Eläintarha. zhurn. 37, 2: 403 - 415.

Novikov GA 2001. Materiaalit lintujen ravinnosta metsä-arojen tammimetsissä // Rus.

ornitoli. zhurn. 10 (135): 703-711. I. V. Prokofieva 1958. Joidenkin metsälajien pesivien poikasten ravinnosta

linnut // Sci. sovellus. Leningrad. ped. in-ta heitä. A.I.Herzen 143: 49-61. I. V. Prokofieva 1961. Eri selkärangattomien ja selkärankaisten roolista joidenkin metsälintujen ruokavaliossa // Dokl. AN SSSR 130, 2: 497 - 499. Gustaw W., Fr ^ czek T. 2007. Wysokie zageszczenia terytoriow lelka Caprimulgus

europaeus na poligonic w Lipie, SE Polska // Ei. ornitoli. 48, 1: 55 - 57. Meozzi D., Cogliati M. 1991. Alcune osservazioni sulla biologia del succiacapre (Caprimulgus europaeus) // Tarvikkeet. ric. kiehua. selvagg. 17: 31-34. Popescu M., Bobîznac B. 1978. Contributii la cunoa§ttrea hranei speciet Caprimulgus europaeus L. Olteniassa // Stud. §Varmennan Com. kultti. §Koulutan. soc. tuomari Gory: 235297.

Pin
Send
Share
Send
Send