Lintuperheet

Jättiläinen kolibri / Patagona gigas

Pin
Send
Share
Send
Send


Pienin, mutta nopein lintu, yksi pienimmistä selkärankaisista ja lopulta ainoa lintu, joka voi lentää takaisin - kaikki tämä voidaan sanoa kolibrista. Etäisyydeltä tämä kirkas, nopea lintu näyttää enemmän perhoselta tai jonkinlaiselta upealta olennolta kuin lintu.

Lajin kuvaus

Kolibrin (Trochilidae) nimi määrittelee Swift-luokkaan kuuluvien pienten lintujen suvun. Luonnon kolibrien kotimaa ja areola on yksinomaan Yhdysvaltojen manner maan eteläosasta Alaskasta ja Labradorista Tierra del Fuegoon. Noin 350 tämän perheen lajia tunnetaan, jotka eroavat höyhenen väristä, koosta ja nokan pituudesta.

Tähän perheeseen kuuluvat maapallon pienimmät linnut:

  • Pienin laji on Kuubassa elävä mehiläinen kolibri (Melisuga helenae). Sen rungon pituus on vain 7 cm ja paino 2 g.
  • Perheen suurin laji on jättimäinen kolibri (Patagona gigas), joka asuu Länsi-Etelä-Amerikassa. ”Jättiläisen” kolibrin koko on 21,6 cm ja paino jopa 20 g.

Kolibrit erottuvat pitkällä, ohuella nokalla, jonka yläosa yleensä kiertyy alareunojen ympärille. Harjakset puuttuvat nokan juuresta. Lajista riippuen nokka voi olla eri pituinen ja muotoinen. Esimerkiksi miekalla laskutetussa kolibrissa se on suora tai kaareva, pidempi kuin itse linnun korkeus.

Kolibrilla on pitkä haarukka kieli, jolla lintu voi juoda kukista mettä. Siivet ovat hyvin kehittyneitä, pitkiä ja teräviä, kymmenellä (harvoin yhdeksällä) lentosulalla ja kuudella pienellä.

Häntä voi olla eri muotoinen, koostuu 10 höyhenestä (poikkeus on mailapäätyinen kolibri, jonka hännässä on vain 4 hännän höyhentä). Toisin kuin siivet, lintujen jalat ovat hyvin huonosti kehittyneitä, ne ovat pieniä eikä niitä ole mukautettu kävelyyn.

Useimpien lajien höyhenillä on kirkas väri. Höyhenet "leikkivät" auringossa - hohtavat, muuttavat visuaalisesti väriä. Samanaikaisesti saman lajin eri sukupuolten edustajien väri voi vaihdella suuresti. Naarasväreihin verrattuna urosten väri on paljon kirkkaampi. Eri sukupuolten edustajat eroavat myös hännän ja päähöyhenen muodosta. Miehillä voi olla höyheniä harjoja päähänsä ja omituisempia pyrstöjä.

Ominaisuudet

Ehkä kolibrin pääominaisuus on omaperäisessä liikkumistavassaan... Ne lentävät erittäin nopeasti ja voivat liikkua mihin tahansa suuntaan - eteenpäin, sivuttain ja jopa taaksepäin. Heidän taitava, ohjattava lento muistuttaa perhosten lentoa.

Pienet lajit ovat nopeimpia. Ne pystyvät nopeuteen jopa 80 km / h, samalla kun ne tekevät jopa 100 läppää sekunnissa. Henkilön on mahdotonta nähdä niin nopeita liikkeitä paljaalla silmällä, heidän ääriviivat yksinkertaisesti sulautuvat. Mutta voit kuulla surinaa, jonka linnut lähettävät siipinsä. Suuret lajit ovat hitaampia, ja he tekevät vain 8-10 iskua sekunnissa lennon aikana.

Koska kolibrijalat eivät sovi kävelyyn, linnut eivät koskaan laskeudu maahan. Ne ruokkivat ilmassa. Samaan aikaan he pitävät yhdessä paikassa kukan edessä ja tekevät usein siipensä.

Kehon mukautukset

On hämmästyttävää, kuinka linnun syke muuttuu lennon aikana. Jos lepoajan aikana se on erilaisten tietojen mukaan yhtä suuri kuin 250-500 lyöntiä minuutissa, niin liikkeen aikana se nousee 1200: een. Yleensä kolibrilla on erittäin suuri sydän, joka vie melkein puolet ruumiinontelosta. Ja niiden suuret keuhkot "imevät" sisään tulevaa happea kaksi kertaa tehokkaammin kuin muilla lintulajeilla. Lisäksi kolibrin lihaksissa on tiheä kapillaariverkko, joka siirtää happea mahdollisimman nopeasti.

Kaikki nämä piirteet ovat organismin "mukautuksia", jotka lintu sai evoluution aikana. Niiden ansiosta kolibri pystyy niin nopeisiin lentoihin. On kuitenkin muitakin tärkeitä tekijöitä:

  • tarve usein aterioida,
  • nopea aineenvaihdunta.

Useimmat lajit ruokkivat enimmäkseen kukanektaria. Tällainen ruokavalio antaa linnuille mahdollisuuden saada hiilihydraattiruokaa, joka on "nopea polttoaine" keholle. Lisäksi ruoka pääsee välittömästi pohjukaissuoleen ohittaen mahalaukun, mikä maksimoi ruoan assimilaatioprosessin lentoon tarvittavan energian saamiseksi.

Runsaalla ravinnolla pieni osa kerrostuu rasvavarastona. Tämä varanto on kolibrien "varapolttoainetta", joka kulutetaan nopeasti. Ihonalaisen rasvan esiintyminen on erityisen tärkeää pohjoisilta leveysasteilta vaeltaville lajeille. Esimerkiksi okra-kolibri kulkee etäisyyden Kanadasta Meksikoon joka syksy ja keväällä - vastakkaiseen suuntaan. Ja niin pitkällä matkalla lintu tarvitsee ehdottomasti varantolähteen.

Lentäminen vie paljon energiaa kaikilta kolibreilta, joten ne eivät voi olla jatkuvasti liikkeessä. Pääsääntöisesti linnut ovat aktiivisia vain 20% päivällä ja 80% lepää istuen oksilla. Yöllä he joutuvat eräänlaiseen lepotilaan. Tämä tila kestää auringonnousuun asti.

Näiden lintujen elinikä on melko pitkä tällaisille pienille olennoille, keskimäärin se on 10 vuotta.

Suhteet naapureihin

Saman lajin eri sukupuolien yksilöiden välisiä suhteita voidaan kutsua kilpailukykyisiksi. Vain naiset rakentavat pesiä, hautovat munia ja ruokkivat poikasia. He rakentavat pesiä ruohonlehdistä, kasvien nukasta, sammalesta ja jäkälistä, ripustamalla "talonsa" lehtien päihin tai oksiin. Jotkut lajit, kuten nopeat, liimaavat pesät syljellä kiviin.

Naaras munii 2 valkoista munaa (ne ovat pienimpiä linnunmunia), inkuboi sitten 14–19 päivää. Kolibri-poikasilla ei ole höyheniä, he ovat heikkoja ja avuttomia.

Miehet eivät tarjoa naisille mitään apua jälkeläisten hoidossa. Lisäksi joidenkin lajien vahvemmat urokset syrjäyttävät naiset ruokarikkailta alueilta. Joten Pienillä Antilleilla elävät purppuran kolibrien miehet eivät ole vain suurempia, mutta myös aggressiivisempia kuin naiset. Laji ruokkii helikonian mettä, ja urokset syrjäyttävät helposti naiset niittyiltä. Onneksi uroksilla on suhteellisen lyhyt nokka, joten he ovat kiinnostuneita vain pienistä kukista. Naaraat, joilla on pidempi nokka, joutuvat etsimään suuria silmuja, jotka eivät sovellu urosten ruokintaan.

Yleensä nektaririkkaiden alueiden kilpailuaihe on erittäin akuutti. Aikaisemmin uskottiin, että kukin laji ruokkii vain yhden kasvin siitepölyä, mutta todellisuudessa vain pieni osa perheenjäsenistä eroaa tällaisessa valikoivuudessa ruokavaliossa. Esimerkiksi miekalla laskutettu kaliiperi syö vain yhden tyyppisen passionflower - Passiflora mixta - nektaria. Tämä kukka on täysin riippuvainen linnuista, koska sen siitepöly on piilotettu hyvin syvälle, ja siihen pääsee vain miekkanokka, jolla on pisin nokka kolibrien joukossa. Joten tämä lintu on kasvin ainoa pölyttäjä.

Mutta useimmat lajit ruokkia minkä tahansa väristä siitepölyä... Ainoa jako on, että yksilöt, joilla on pidempi nokka, suosivat suuria silmuja, kun taas lyhyet ovat mieluummin pieniä. Tämän jaon avulla pitkät ja lyhyet laskutetut lajit voivat välttää kilpailua keskenään.

On syytä huomata, että mesi ei ole ainoa kolibri-ruoka. Heidän ruumiinsa (etenkin aikana, jolloin ne lisääntyvät) vaatii myös proteiinia. He saavat sen syömällä hyönteisiä. Linnut keräävät kukkia istuvia hyönteisiä tai tarttuvat niihin lennon aikana.

Kolibrit näyttävät erittäin houkuttelevilta. He ovat mestareita useissa parametreissa kerralla - koko, liikkeen nopeus. Heidän rungollaan on ominaisia ​​piirteitä, joiden ansiosta ainutlaatuinen liiketapa on mahdollista. Voit nähdä kolibreja luonnossa vain Amerikassa, mutta näiden vauvojen ainutlaatuisuus tunnetaan kaikkialla maailmassa.

Pin
Send
Share
Send
Send