Lintuperheet

Pitkähäntäinen tissi tai röyhelö (Aegithalos caudatus)

Pin
Send
Share
Send
Send


Vladimir Bondar. Mogilevin piiri

Koko Valko-Venäjän alue

Pitkähäntäiset perhoset - Aegithalidae.

Valkovenäjällä - A. c. caudatus. L. A. Portenko erotti vuonna 1954 Pihkovan kaupungin lounaaseen (myös Valkovenäjän alueella) pesivät opolovnikit erillisenä alalajina A. c. brachyurus, joka osoittaa vain pienemmät koot, erityisesti hännän pituuden, erotuksena nimellisestä muodosta. Saatavilla oleva keräysaineisto (10 pesimäkauden aikana urosta, 6 naista) ei kuitenkaan vahvista näitä eroja. Valkovenäjän populaatioiden alalajierottelu on jossain määrin ristiriidassa koillisemmilta alueilta tulevien lintujen säännöllisten hyökkäysten kanssa alueellemme, joista viimeinen tapahtui syksyllä 2000.

Yleiset pesimä-, istumis- ja nomadilajit. Sitä löytyy koko tasavallasta.

Olga Vasilevskaja, s. Pina, Pinskin alue (Brestin alue)

Yksi pienimmistä linnuistamme. Se erottuu hyvin sen pitkän hännän (runkoa pidemmän) ja lyhyen nokan vuoksi. Pään, kurkun, rinnan ja vatsan etuosa sekä hännän reunat ovat valkoisia. Hännän selkä ja keskiosa ovat mustia. Häntä on hyvin pitkä ja höyhenet on porrastettu. Siivet ovat ruskehtavia, siipien peitot sekä ylä- ja alapää ovat vaaleammat, punaruskeat tai vaaleanpunertavat. Urospaino 6,5-10,5 g, naaras 6-11 g. Rungon pituus (molemmat sukupuolet) 14-16 cm, siipien kärkiväli 16-20 cm, siipien pituus 6-6,5 cm, pyrstö 8-9,5 cm, lonkka 1,5-2 cm, nokka 0,5-0,6 cm.

Natalia Vakhniy, Brest

Tottumuksiltaan se muistuttaa tissit, pesimäajan ulkopuolella se pitää aina parvissa, yksilöissä, jotka jatkuvasti kutsuvat toisiaan ja antavat hieman räiskyvän puhelun "kirsikka. cherr ". Ääni renderoidaan (Fedyushin ja Dolbik, 1967) "si-si-si" tai "cirr-cirr".

Alexander Ifikov. Orshan alue (Vitebskin alue)

Asuu pääasiassa eri lehti- ja sekametsien (leppä, tammi, mänty-tammi, kuusi-leppä) reunoilla ja laitamilla. Etusija annetaan kosteille, usein soisille viljelmille. Lisäksi se asettuu usein alueille, joilla on runsaasti aluskasvillisuutta ja aluskasvillisuutta. Pesii innokkaasti paju-, leppä- ja koivutiheyksissä purojen ja jokien rannoilla, jotka ovat kasvaneet lehtipuumetsillä, sekä pensaissa, joissa on kosteita rotkoja.

Olga Vasilevskaja, s. Pina, env. Pinsk (Brestin alue)

Vaeltavia lintuja syksyllä ja talvella löytyy monenlaisista biotoopeista, kesämökeistä, kaupunkien ja kylien laitamilta. Syksyllä ja talvella muuton aikana niitä esiintyy jopa puhtaiden mäntymetsien keskuudessa, joita muina aikoina vältetään. He vaeltavat yhdessä tissihiirten, pikojen ja kuninkaiden kanssa. Pitkähäntäisen tissiosaston talvinen hyökkäys Valkovenäjälle pohjoisemmilta alueilta on odotettavissa.

Vladimir Bondar. Mogilevin piiri

Kasvattaa pareittain. Pariliitos tapahtuu aikaisin. Jo helmikuun lopussa - maaliskuun ensimmäisellä puoliskolla. Linnut miehittävät pesimäalueita ja alkavat rakentaa pesiä. Molemmat kumppanit rakentavat maaliskuun lopussa - huhtikuun ensimmäisellä puoliskolla. Pesänrakennus kestää 8–11 päivää.

Vladimir Bondar. Mogilevin piiri

Se järjestää pesät useimmiten lehtipuille (koivu, tammi, leppä, pihlaja, lehma, paju jne.) Ja pensaille, harvemmin havupuille. Se asettuu myös mielellään kuolleille puille. Pesät sijaitsevat 1-10 m: n korkeudella (joskus korkeammalla). Pienillä puilla ja pensailla pesä sijoitetaan rungon tai oksien haarukoihin, suurille puille - sivuosille, lähellä runkoa, tai punoksia ohuille oksille (yleensä kuusille) suuren roikkuvan oksan päässä. , kuin ripustaisi sen. Kaikissa tapauksissa pesä on hyvin naamioitu, huomaamaton, ja se on taitava rakenne, joka on munanmuotoinen, toisinaan pallomaisen muodon sivuttainen aukko. Puun haarukkaan rakennettu pesä muistuttaa pikemminkin kasvua, koska sen ulkovuori on valmistettu kuoren paloista (koivun kuori jne.), Jäkälästä (joskus sekoitettuna kasvihuuhteella) ja punottu hämähäkinverkoilla ja hyönteisillä kotelot.

Vitaly Koscheev, Krupskin alue, Minskin alue, Lukomskoje-järven tulva.

Pesän seinien perusta on sammal, joskus seoksena viime vuoden saniaisia ​​lehtiä, puita, kuivaa ruohoa, joita myös kotelot pitävät yhdessä. Sisävuori, joka koostuu huomattavasta määrästä pieniä höyheniä, tarttuu tiiviisti pesän seiniin, jonka paksuus on 1-2,5 cm, pesän korkeus 13,5-16 cm, leveys 9-11,5x12 -13,5, kesä on 2-3 cm.

Vitaly Koscheev, Krupskin alue, Minskin alue, Lukomskoje-järven tulva.

Normaali kytkin sisältää 8-12, joskus jopa 15, poikkeustapauksissa 5-7 munaa. Kuoren perustausta voi olla valkoinen, kellertävän valkoinen tai hieman harmahtava kellertävä. Melko harvinainen vaalea punertava pinnallinen täplä sakeutuu usein tylpää kohti ja muodostaa korolla. Vaalean violetti-harmaa syvä täplitys on tuskin havaittavissa. Munan pituus 13-15 mm, halkaisija 10-11 mm, paino 1 g.

Vladimir Bondar. Mogilevin piiri

Valmistuneet uudet kytkimet löytyvät huhtikuun toisella tai kolmannella vuosikymmenellä ja toukokuun alussa. Luultavasti joillakin pareilla (tasavallan eteläpuolella) on kaksi poikaa vuodessa. Naaras inkuboi pääasiassa 12-13 päivää. Poikaset pysyvät pesässä 14-16 päivää. Yksi mielenkiintoinen ilmiö on usein havaittavissa sekoituksissa: Poikasille tarkoitettua ruokaa kuljettavat usein paitsi heidän vanhempansa myös muut tämän lajin aikuiset linnut, joilla ei jostain syystä ole omia poikasia.

Julia Pivovarova, Kobrinin alue (Brestin alue)

Varhaisista kytkimistä peräisin olevia lentäviä nuoria maljoja löytyy toukokuun toisella puoliskolla - kesäkuun ensimmäisellä puoliskolla. Kesäkuun aikana poikaset tarttuvat pesimäalueeseen, heinä-elokuussa ja myöhemmin ne alkavat vaeltaa, ja niitä esiintyy useissa metsäistutuksissa jopa heille epätavallisissa suoisissa mäntymetsissä, mutta erityisen usein leppäkasvussa ja pajuissa niittyalueilla ja suot, ne lentävät puutarhoihin ja puistoihin. Nuorten poikasten lähdön jälkeen ne pysyvät yhdessä koko syksyn ja talven.

Vladimir Bondar. Mogilevin piiri

Se ruokkii pieniä hyönteisiä ja niiden toukkia sekä hämähäkkejä. Sekä kesällä että talvella se etsii ruokaa tutkimalla huolellisesti kuoren halkeamia, oksahaarukoita, ei kaatuneita kuivia lehtiä ja muita syrjäisiä paikkoja, joissa voi esiintyä hyönteisiä.

Kesällä opolovnikien runsaus Belovežskaja Pushchassa on vähäinen; se lisääntyy huomattavasti syksy-talvimuuton aikana, kun linnut muodostavat 10–30 yksilön parvia.

Pitkähäntäisten tiaisten määrä Valko-Venäjällä on vakaa ja sen arvioidaan olevan 35-50 tuhatta paria.

Euroopassa rekisteröity ikä on enintään 11 ​​vuotta 1 kuukausi.

Joseph Kremis, Glubokoe-alue (Vitebskin alue) Julia Pivovarova, Kobrinin alue (Brestin alue) Julia Pivovarova, Kobrinin alue (Brestin alue) Vladimir Bondar, Bykhovsky-alue (Mogilevin alue)

1. Grichik V. V., Burko L. D. "Valkovenäjän eläinmaailma. Selkärankaiset: opas" Minsk, 2013. -399 Sivumäärä

2. Nikiforov M. Ye., Yaminsky B. V., Shklyarov L. P. "Valkovenäjän linnut: Pesien ja munien viitekirjatunniste", Minsk, 1989. -479p.

3. Grichik V. V. "Linnun maantieteellinen vaihtelu Valko-Venäjällä (taksonominen analyysi)". Minsk, 2005.-127s.

4. Gaiduk VE, Abramova IV "Lintujen ekologia Valkovenäjän lounaisosassa. Passerines: monografia". Brest, 2013.-298s.

5. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Valkovenäjän linnut". Minsk, 1967.-521s.

6. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING-luettelo Euroopan lintujen pitkäikäisyystiedoista.

Pin
Send
Share
Send
Send