Lintuperheet

Redstart-lintu

Pin
Send
Share
Send
Send


Venäjän lintujen suojeluliitto nimesi punakynnyksen vuoden 2015 linnuksi. Maamme tunnetuin ja levinnein on tavallinen punakakku (se on myös puutarhan punakakku, nokikakku). Tämä pieni, pienempi kuin varpunen, kärpäsperheen lintu kirkkaan punaisella hännällä, jota se usein nykii. Tämän seurauksena punainen täplä tulee selvästi näkyviin linnun harmaan selän ja ruskean siiven taustalla ja se muistuttaa soihtuvaa hiiltä. Muita tämän linnun ulkoisia merkkejä: uroksilla on koko punertava alakeho, pään ja kurkun sivut ovat mustia ja otsa on valkoinen (tästä syystä nimi on kalju). Naaraat ovat vaaleanruskeita, tummempia yläpuolella, ruskeat siivet. Nuoret ovat ruskehtavia ja tummia. Tärkein tunniste - oranssinpunainen häntä - esiintyy miehillä, naisilla ja nuorilla linnuilla.

Linnun punaisesta, "palavasta" hännästä tuli syy sen venäläiselle nimelle. Tulisen hännän pani merkille myös Karl Linnaeus, joka vuonna 1758 kuvasi punatartun latinankielisellä nimellä Phoenicurus phoenicurus, joka voidaan kääntää nimellä "Phoenix Tail". Muistutamme, että feeniks muinaisen legendan mukaan paloi tulessa ja syntyi uudestaan, ja kreikan sana οὐρά tarkoittaa häntä.

Englanniksi punaista aloitusta kutsutaan punainen alku... Sana alkaa tässä tapauksessa palataan takaisin keski-englantiin stert ja vanha englanti steort "häntä". Sanaan alku, joka tarkoittaa "aloittaa" (vanhasta englannista styrtan "Hyppää ylös"), sillä ei ole mitään tekemistä. Linnun punainen pyrstö kiinnitti myös muiden ihmisten huomion. Siksi monilla kielillä punakynnyksen nimi tarkoittaa "punaista häntä" (italia codirosso, Ruotsin kieli rödstjärt, kreikkalainen κοκκινούρης, Tanskan kieli rødstjert, Valkovenäläinen malmin häntä). Redstartilla on myös nimi espanjaksi abanicomikä tarkoittaa kirjaimellisesti tuuletinta. Ilmeisesti tarkkaavaiset espanjalaiset huomasivat, kuinka uros punakäynnistys avaa säännöllisesti hännän, kuten tuuletin. Suomalainen nimi redstart leppälintu "Leppälintu". Romanialaiset kutsuvat häntä codraş, joka voidaan kääntää nimellä "lesovik", mutta he tietävät myös nimen coadă-paistaeli "Punainen häntä".

Punainen alku elää lehtipuumetsissä, usein puutarhoissa ja puistoissa. Hän järjestää pesiä onttoihin, kantoihin, joskus jopa maahan pensaiden alla. Punainen alku asettuu myös ihmisrakennusten kuoppiin, jopa puupylväisiin. Yleensä puna-alku pysyy matalalla, puiden oksilla, pensailla, lentää maahan, josta se etsii ruokaa. Laulava uros voi kuitenkin viedä tilaa puun yläosassa.

Lintulauluasiantuntija Ivan Shamov kirjoitti punaista aloitusta: "Huhtikuussa, kun puutarhat alkavat kuivua kevään sulan jälkeen, kun punanenarttu on jo täällä, se lensi kaukaisista maista pesimäpaikkoihinsa vuosi toisensa jälkeen etsimässä nurkkaansa virheettömästi, ja varhain aamusta, heti kun itään ilmestyy valoputki, lintu ilmoittaa puutarhasta vaatimattomalla ominaislaulullaan, toukokuussa hänen laulunsa ei keskeydy edes yö. Kuultuaan se näyttää tulevan esiin sanoilla: fi! re-re-re-re, kukka-kukka. toistetaan niin poikkeuksetta yhdessä suunnitelmassa, mutta on huomionarvoista, että redstart ei melkein koskaan laita samaa loppua kappaleeseensa, vaan joka kerta uuden. Ja tämä lintu on erittäin viihdyttävä, kuuntelet aina mielihyvin ja yrität selvittää, mistä loppu tulee. Yleensä se koostuu eri lintujen kiireistä. Tämän redstart-laulun lisäksi lukija epäilemättä kuuli hänelle tyypillisen kehotuksen: lopeta! uit! jonka hän toistaa äänekkäästi ja jatkuvasti, varsinkin ennen myrskyä, ja kun hän on huolestunut jostakin, hän huutaa: uit-te-tek! (Laululinnut, 1910).

Monien lintujen laulussa ja itkuissa ihmiset ovat tottuneet kuulemaan merkityksellisiä sanoja ja lauseita. Esimerkiksi uskottiin, että lapwing kysyi: ”Kenen sinä olet? Kenen sinä olet? ", Ja linssit:" Näitkö Vityan? Oletko nähnyt Nikitaa? " Redstartin laulaminen ei välttänyt sellaista kansan tulkintaa. Smolenskin maakunnan talonpojat uskoivat, että punatarttu ylpeilee "olin Pietarissa, olin Pietarissa ... näin Peterin, näin Peterin".

Punainen alku ruokkii hyönteisiä. Lintu etsii heitä maasta ja oksista ja voi tarttua lentoon. Vuonna 1940 ornitologi A.N.Promptov laski, että poikasia ruokkiva punatarttu toi ruokaa pesään 469 kertaa päivässä. Redstartit metsästävät sekä lentäviä hyönteisiä että toukkia. Metsästysalueen halkaisija on 200-300 metriä. Kesän lopussa puna-alku lisää marjoja ruokavalioonsa.

Redstart saalista

Toukokuussa punatarttu munii 5-9 sinistä munaa. Inkubointi kestää noin 15 päivää, ja suunnilleen sama määrä punatappeja ruokkii poikasia. Kun poikaset lentävät pesästä ja tämä tapahtuu kesäkuun puoliväliin mennessä, vanhemmat huolehtivat heistä vielä useita päiviä, ja sitten nuoret punaherät alkavat elää itsenäisesti, ja aikuiset aloittavat toisen kytkimen - suurimmalla osalla vaihteluväli, ilmasto-olosuhteet sallivat tämän. Puna-alku alkaa lentää etelään syyskuussa, joskus viipyä lokakuun puoliväliin saakka. He hibernoituvat Afrikassa ja Etelä-Arabiassa.

Yhteisen punakakan levinneisyys- ja talvivyöhyke

Yhteisen punakäynnistyksen sukulainen on musta punainen alku (Phoenicurus ochruros). Hänellä ei ole valkoista täplää päähänsä, ja kurkku ja rinta ovat mustia. Mutta tietysti redstartin pääpiirre säilyy - punainen häntä.

Tämä lintu on mielenkiintoinen sen levinneisyyden historian suhteen. Mustan punakakun alkuperäiset elinympäristöt ovat vuoria Euroopassa ja Aasiassa. Sen aasialaiset alalajit jatkavat vuorten asukkaiden elämää: Altailla, Tien Shanissa, Sayanissa, Dzhungar Alataussa, Tiibetin ja Himalajan eteläosassa, Iranin vuoristossa, Ordosin tasangolla, Kaukasuksella, Hindukushissa. Tšernuškin pesä kivillä ja pellolla. Talveksi he lentävät Intiaan, Etiopiaan ja Somaliaan, Arabian niemimaan eteläpuoliskoon.

Eri kohtalo oli mustavalkoisella alkueläimellä - Karpaattien, Alppien ja muiden Euroopan vuoristoalueiden, Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän asukkailla. Kaupunkien kasvaessa he asettuivat vähitellen kivirakennusten joukkoon, jotka ilmeisesti tuntuivat heiltä kiviltä. Tämän seurauksena hitaasti mutta varmasti musta punakampela alkoi levitä kotimaisten vuortensa ulkopuolelle.

Mustan punavärin eri alalajien jakautuminen

A. Bram kirjoitti hänestä: "Alun perin puna-alku oli vuorilintu ja pesi kivillä, mutta nyt Saksassa siitä on tullut talolintu ja se on oppinut järjestämään pesiä rakennuksiin tekemättä eroa tungosta olevien kaupunkien ja yksittäisten ihmisten välillä. maatilat. " Bram huomauttaa, että tämä lintu nähtiin Krimillä Malakhov Kurganin raunioilla, missä "hänen melankolinen laulunsa oli erittäin hyödyllinen".

Asettuessaan Karpaattien ja Alppien vuoristokyliin musta puna-alku jatkoi laskeutumistaan ​​tasaisiin kaupunkeihin. Aluksi se ei siirtynyt erityisesti alkuperäisistä elinympäristöistään, mutta 1900-luvun puolivälissä se alkoi levitä melko nopeasti pohjoiseen ja etelään Keski-Euroopasta. Jotkut kirjoittajat kirjoittavat, että mustan punakampelan uudelleensijoittaminen tapahtui toisen maailmansodan jälkeen, jolloin kaupungeissa oli paljon raunioita, joihin tämä lintu pystyi tekemään pesiä, kuten sille tutuissa kivissä. Musta punakäynnistys vuoristoalueiden ulkopuolella ja asuu nyt pääasiassa kaupungeissa asettuen betonilaattojen, ilmanvaihtokanavien, muiden rakennustöiden ja syvennysten reikiin.

Ornitologi M.S.Dolbin vuonna 1956 huomasi ensimmäisen kerran mustan punakynnen esiintymisen Valkovenäjän Puolassa. L.L.Semago tapasi hänet Voronežissa vuonna 1963. Ja Venäjän lintujen suojeluliiton verkkosivustolla olevan punavihreitä käsittelevän esseen kirjoittaja Oleg Borodin sanoo, että hän huomasi ensimmäisenä Uljanovskin alueella mustan punakäynnistyksen vuonna 1980.

Venäjän alueella on useita muita redstart-suvun edustajia. Siperian punatarttu asuu Itä-Siperiassa (Phoenicurus auroreus). Altai-, Sayan- ja Tien Shan -vuorilla harmaapäinen punatarttu (Phoenicurus caeruleocephala), punatakainen punakäynnistys (Phoenicurus erythronotus) ja punavyöhykkeellä (Phoenicurus erythrogastrus). Viimeinen nimetyistä lajeista löytyy myös Kaukasuksesta.

Kuvaus ja ominaisuudet

Lintun koko on verrattavissa tutun varpunen kokoon, 10-16 cm, yksilön paino on noin 18-20 grammaa. Linnun siipien kärkiväli on korkeintaan 25 cm, jalat ovat ohuet, korkeat. Pientä lintua ei voida sivuuttaa vatsan ja hännän höyhenen kirkkaan värin vuoksi.

Tulinen oranssi väri antoi linnuille nimen. Redstart kuvassa todistaa, ettei sitä voida sekoittaa kenenkään muun kanssa. Pää on selkä harmaa. Posket ja niska ovat mustia. Naaras on höyhenpeitteen ruskehtava, punaisella rusketusjäljillä - vähemmän silmiinpistävää kuin uros. Nuorilla yksilöillä on harmaa höyhenpeite ja okkeripisteitä. Syksyyn mennessä kaikkien lintujen väri haalistuu, mykistyy.

Linnulla on leveä, hieman pitkänomainen nokka. Se soveltuu erinomaisesti saaliin kiinni saamiseen. Puna-aloituspisteen liikkeen piirre on satunnainen poikkeuksellisen hännän nykiminen.

Muuttolinnut menevät alkusyksystä Keski-Afrikan talvialueille. He lentävät aina pois syyskuussa - lokakuun alussa. Keväällä, maaliskuussa - huhtikuussa, he palaavat kotoperäisiin pesimäpaikkoihin.

Yritykset pitää lintuja häkeissä onnistuvat hyvin hoidettaessa. Mutta punatarttu tottuu ihmisiin pitkään, laulaa vähän vankeudessa. Aluksi siivet sidotaan lintuihin, muuten he lyövät häkkiä vastaan ​​ja kuolevat.

Redstart useammin kuin muut sukulaiset, se löytyy lajien kuvauksesta kärpäsperheen perheen passeriinien järjestyksestä. Puna-alku sisältää 13 lajia, jotka asuvat Intiassa, Kiinassa ja monissa Aasian maissa. Tärkeimmät erot lintujen välillä ovat höyhenen alkuperäisessä värissä. Kaikkia yhdistää herkkä ruumiinrakenne, yllän muotoinen nokka.

Yhteinen punakynttilä

Venäjälle punaherätin elinympäristö on tyypillinen:

  • harmaapäinen (tavallinen),
  • musta punatukka,
  • puutarha,
  • Siperian,
  • punainen vatsa,
  • redstart-coots.

Harmaapäinen (tavallinen) punakäynnistys. Ylellinen höyhenpeite, oranssi ja musta, on ominaista miehille. Valkoinen otsa antoi nimen lajille. Kaunista lintua ei voi sekoittaa kenenkään kanssa, sille on ominaista kaikuva laulu. Punainen alku asuu Luoteis-Afrikassa, valtaosassa Euraasiaa.

Harmaapäinen punakäynnistys

Musta Redstart. Pieni lintu, pienempi kuin varpunen, yksilön massa on vain 14-18 grammaa. Miehellä on otsan, poskien, niskan musta höyhen, rungon yläosa on harmaa, hännän oranssi ja mustia täpliä.

Redstart-naaras väriltään yhtenäinen, hännän alaosa ja ylempi häntä, kuten uros, punaiset sävyt. Linnut elävät Aasian ja Euroopan vuoristoisissa maisemissa. He rakastavat kalliorakenteita, kallioita, pikkukivirinteitä.

Musta punakäynnistys

Kaupungeissa lintuja houkuttelevat teollisuusalueet, joissa on tehtaan savupiiput, rakennustelineet. Huomasimme mustan punakynnyksen kerääntyvän ryhmiin kirkkojen kupoliin. Tšernuškin laulu on karkea, käheä, useita toistoja.

Punainen alku on puutarha. Kirkas lintu, jonka yläosa on tuhkaa, otsa, kurkku, siivet ovat osittain mustia, vatsa on valkoinen. Kirkkaan punainen höyhen koristaa rintaa, sivuja, häntä. Otsassa on valkoinen täplä. Naiset ovat väriltään vaatimattomampia, vaikka ruosteiset-punaiset reunat koristavat myös harmaata asua.

Puutarha punatarttu naaras

Suosikki elinympäristö - vanhojen puistojen puissa, hedelmätarhoissa. Asuu redstart lintu havupuiden sekametsissä, joissa on pensaita. Puutarhan asukkaan kappaleet ovat eufoonisia, soinnillisia. Lintuharrastajat havaitsevat taipumuksen jäljitellä muiden ihmisten trilejä, minkä vuoksi he kutsuvat häntä pilkkulinnuksi.

Siperian punakäynnistys. Väri muistuttaa tavallista (harmaapäistä) lajin edustajaa, mutta valkoista täplää ei ole päähän, vaan siipiin. Linnun nimi heijastaa elinympäristöä. Löydetty Siperian eteläosasta Amurin alueelta. Rakentaa pesiä talon kattojen alle, vanhojen puiden koloihin, kivisten kallioiden halkeamiin.

Siperian punakäynnistys

Punainen vatsa punainen alku. Sukulaisten joukossa lintu on kooltaan suurempi. Väri muistuttaa Siperian lajeja, mutta höyhenpeite on kirkkaampi. Redstart uros siivillä punertavan punaiset rinnat ja sivuilla valkoiset täplät. Naaraspuolella ei ole valopilkkuja. Venäjällä se löytyy Etelä-Siperian Keski-Kaukasuksen vuorilta. Suosikki elinympäristö - tyrnissä tyrni, jokipaju.

Punainen vatsa punainen alku

Redstart-nokka. Pieni lintu, erittäin liikkuva ja melodinen. Kirkas väri, hoikka rakenne ja vilkas asenne herättävät huomion puistojen, puutarhojen, erämaiden asukkaisiin.

Redstart-nokka

Punaisen hännän jatkuva ravistelu, korkeat jalat, tiheät lennot ovat luonnostaan ​​nokalle. Lintu sai nimensä otsalleen valkoiseksi paikaksi. Laulaen redstartia äänekäs, kaunis, jäljitelmäelementit lopussa. Kaljujen varhaiset aamunkoiton kappaleet sekoitetaan toisinaan satakielitrillien kanssa.

Kuuntele punakäynnistyskakun ääntä

Elämäntapa ja elinympäristö

Redstartin alue on laaja, ja se kulkee Luoteis-Afrikan, Aasian ja Euroopan alueen läpi. Linnut viettävät talven levinneisyyden eteläosassa, ja kevään saapuessa he palaavat Eurooppaan. Lintujen saapuminen riippuu lämpenemisestä ja ruokapohjan ulkonäöstä - runsaasta hyönteisistä puutarhoissa, puistoissa, metsäalueilla.

Punatarttu välttää harvoja alueita, ja niiden esiintyminen metsä-aroilla on epätodennäköistä. Heidän suosikkipaikkansa ovat vanhat puistot, joissa ontto puita. Kaupunkilintupopulaatiot ylittävät usein metsälintujen määrän.

Punainen alku suosii yksinäistä olemassaoloa, joten linnut pysyvät erillään toisistaan. Ryhmät muodostetaan vain, jos ruokaa kertyy yhteen paikkaan. Jokainen redstart vie yksittäisen sivuston.

Heinäkuuhun asti voit kuulla heidän melodisen laulunsa, varsinkin öisin. Nuoret miehet laulavat enemmän kuin toiset. Heidän laulunsa kestää melkein ympäri vuorokauden. Myöhemmin linnut ovat hiljaa. Heinäkuun lopulla - elokuun alkupuolella punakakalla on moltti kausi. Syksyn tullessa linnut lentävät talvelle levinneisyyden eteläisille alueille - Afrikan maille, Arabian niemimaalle.

Redstartin havainnot osoittavat, että he rakastavat pesiä puutarhoissa erityisesti valmistetuissa taloissa korkeilla puilla. Miehet saapuvat ensin ottamaan paikan ja osoittamaan saapuville naisille valmiutta tavata.

Kirkkaat hännät, kuten majakat, houkuttelevat pariskunnan pesimäpaikkaan. Tämä puutarhureiden vetovoima linnuille on suurta hyötyä. Tuleva sato on suojattu hyönteisten tuholaisilta: toukkia, hyttysiä, lehtikuoriaisia. Läheisyys ihmisiin ei häiritse lintuja.

Ruoka

Redstartin ruokavalio, kuten kaikki perhoset, perustuu hyönteisiin. Tämä ominaisuus tekee linnuista epäilemättä metsien, puistojen ja puutarhojen suojelijoita. Yhden kauden aikana punaherukka tuhoaa lukemattomia erilaisia ​​kovakuoriaisia, muurahaisia, luteja, lonkakuoriaisia, kärpäsiä, hyttysiä ja niiden toukkia. Linnut metsästävät pääsääntöisesti lennossa nielemällä lentäviä hyönteisiä ilmassa. Saaliiden saaminen lennossa on tyypillisempää miehillä.

Redstart-naiset etsivät mieluummin kukkuloilta jauhettua ruokaa ja asettuvat kasvien alaosille, rakennusten kapealle. Havaittuaan saaliin linnut sukeltavat maan pintaan hämähäkkien, lierojen, tuhatjalkaisten, etanoiden, toukkien vuoksi.

Redstartin ruoantarjonta on hyvin monipuolista. Kesän lopussa ruokavalioon lisätään kasvisruokia. Linnut juhlivat metsän ja puutarhan marjoja, kasvien siemeniä. On huomattu, että he rakastavat seljanmarjaa, herukkaa, vadelmaa.

Ruoan löytäminen, syöminen on mielenkiintoista. Linnut tarkastavat rungot, halkeamat, tarkkailevat oksien ja lehtien liikettä. Saalissaalis ei imeydy välittömästi, se siirretään turvalliseen paikkaan ateriaa varten.

Redstart käsittelee suuria hyönteisiä vaiheittain. Ensin tainnuttaa nokalla ja heittää korkeudelta saumattomaksi saaliin. Sitten hän leikkaa sen palasiksi. Pienissä heinäsirkkoissa, juoksevissa hyönteisissä, jalat puristetaan ennen syömistä.

Redstartit ovat erittäin huolehtivia vauvojen ruokinnassa. Nokkaansa he ensin jauhavat ruoan likaiseksi, vasta sitten lähettävät jalostetut marjat tai hyönteiset perillisten nokkoihin.Ahmat poikaset häiritsevät vanhempiaan fyysiseen uupumukseen. Vanhemmat käyvät pesässä jopa 500 kertaa päivässä tuomalla hienonnettua ruokaa nokkaansa.

Lisääntyminen ja elinajanodote

Puna-alkujen kevät saapuu pesimään huhtikuun puolivälissä. Ensinnäkin ilmestyy uroksia, joita seuraa nuoria eläimiä, naiset ovat viimeisiä. Urosten tehtävänä on löytää paras kulma tulevaa pesää varten. Urosten välillä alkaa taistelu ensisijaisuudesta kodikkaiden paikkojen vangitsemisessa. Uros merkitsee aluettaan, suojelee, kutsuu naista kutsuvilla kappaleilla korkealle.

Redstart-munat

Tuleviin pesiä varten linnut valitsevat vanhat ontelot, paksut puunoksat, ulkonevien juurien väliset aukot, puupilkeissä olevat aukot, eristäytyneet paikat rakennusten verhouksen takana. Matalat luolat ja ullakot houkuttelevat myös salaperäistä punakäynnistystä.

Kuorenpaloista, kuivista oksista, lehdistä, lintujen löytämistä langoista, köysistä, kangaspaloista, paperiräpistä tulee rakennusmateriaali. Sisällä oleva rookery on vuorattu sammalella, villanpaloilla, puuvillavillalla, höyhenillä. Pesän peittää aina ulkopuolelta katos, oksat, piilossa uteliailta katseilta. Piilota havaitaan yleensä vahingossa, se on niin hyvin naamioitu.

Toukokuussa - kesäkuun alussa pesän muodostus on valmis. Mielenkiintoista on, ettei melu, ihmisten läheisyys eikä hajut häiritse lintujen tärkeää vaihetta. Pian muodostuu 5-8 sinertävän munan kytkin. Naaras harjoittaa pääasiassa tulevien jälkeläisten inkubointia. Mies korvaa hänet ajoittain tänä aikana. Munien inkubaatio kestää jopa 2 viikkoa.

Kun poikaset kuoriutuvat, vanhempien huolenaiheet lisääntyvät. 2-3 viikkoa he metsästävät jatkuvasti ja tuovat ruokaa kyltymättömille poikasille. Redstartit ovat huolehtivia vanhempia.

Redstart-munat

Ei ole sattumaa, että käki heittää munansa pesiinsä. Jokainen redstart tipu ruokittu, vaikka hän osoittautui löytöksi. Käkistä huolehtiminen on sama kuin kotoperäisillä linnuilla.

Nuorten ruokinta kestää jopa ensimmäisen poikasen lennon jälkeen pesästä. Ahdistuneet vanhemmat ovat huolissaan, kunnes jälkeläiset seisovat tiukasti siivellä ja alkavat vaeltaa yksin metsän läpi etsimään ruokaa. Vasta tämän jälkeen perhe hajoaa. Tämä prosessi kestää yleensä kuukauden.

Kauden aikana punahiutaleet onnistuvat käynnistämään uuden munakytkimen toisen kerran ja kulkemaan vanhempien polun läpi uudelleen samalla koskettavalla hoidolla haudolle. Nuoret eläimet saavuttavat sukupuolikypsyyden ensimmäiseen elinvuoteen mennessä.

Redstart-poikaset

Suotuisat olosuhteet antavat punarintojen elää 7-9 vuotta. Tunnetaan ennätyksellisen pitkäikäisyys - 9,5 vuotta. Vankeudessa olo lyhentää usein heidän olemassaoloa. Huomataan, että nämä linnut rakastavat hyvin vapautta.

Vuonna 2015 punarinta, yksi yleisimmistä ihmisten hoitoa tarvitsevista linnuista, julistettiin Venäjällä vuoden linnuksi. Lintulajien monimuotoisuuden ja lukumäärän säilyttäminen on yleinen tehtävä luonnon ystäville.

Määritelmä "harmaapäinen punatarttu (phoenicurus caeruleocephalus vig.)" EBNB: ssä

Tämä vuoristopuutarha asuu vain Tien Shanin ja Dzhungarskiy Alataun vuorimetsäpuumetsissä Kazakstanissa. Toisin kuin kaksi edellistä lajia, se lentää talvella Kazakstanin ulkopuolella. Se lepotilassa, mahdollisesti jo Keski-Aasian eteläosassa. Sen lento Kazakstanissa ilmaistaan ​​vain Länsi-Tien Shanissa.

Tämä on ainoa punatarttu, jolla on musta häntä. Miehen asu muistuttaa suruvaipaa: hän on melkein musta, vain vatsa ja siiven peili ovat valkoisia, ja pään kruunu on sinertävän tuhkaa. Naaras on harmaanruskea, hännän musta ja kastanjanpunainen ylempi. Muuten se on todellinen punarinta, vain se tarttuu hyönteisiin ilmassa hieman useammin kuin muut lajit. Soitto - hiljainen ja hälytyksen aikana - lävistävä kolina, jotain "tsktsktsktsk". Kappale on hyvin erikoinen, mutta erittäin hiljainen, se koostuu useista toistoista ääniä "trts-trts-trts". Miehet laulavat yleensä puiden latvoilla, kun taas alemmat oksat toimivat useimmiten metsästyslisäaineena heille.

Poikaset kuoriutuvat kahdesti kesällä. Pesä turvakodissa: kiven alla, ruohoinen hummock, kannon alla tai kallioperässä. Naaras inkuboi 3 - 5 vaalean munan (valkoisesta, sinertävän sävyisestä beigeen) kytkintä kahden viikon ajan. Molemmat linnut ruokkivat poikasia saman ajan pesässä tuoden heille hyönteisiä, nilviäisiä, tuhatjalkaisia ​​ja muita selkärangattomia jopa 100 kertaa päivässä. Jo viikko poikasten lähdön jälkeen naaras istuu inkuboimaan uutta kytkintä, ja uros ruokkii ja hoitaa jo hyvin lentäviä poikasia vielä viikon. Elokuussa sulatuksen aikana sekä aikuiset että nuoret syövät kuusama-marjoja massaan.
Kazakstanissa niitä esiintyy huhtikuusta lokakuuhun.

Pin
Send
Share
Send
Send